Setter Kristiansand i et godt lys

1200 løpemeter med ledlys skal lyssette den nye fasaden på Hotel Caledonien.

Av Eirik Vigsnes, Mediepartner

– Når alt er ferdig skal byens landemerke kunne lyse i 15 millioner fargenyanser, lover Jan Terje Bjelland, daglig leder i den tradisjonsrike Kristiansand-bedriften Lyskomponenter AS.

Siden i fjor vår har bedriften jobbet tett sammen med byggherre og elektroentreprenør OneCo om utvendig og innvendig lyssetting av hotellet. Høyblokka er alene dekket med 22 vertikale felt med ledlys som kan settes sammen i uendelig mange kombinasjoner.  Når Start har hjemmekamper kan hotellet lyse opp i lagets farger, og hvis Venstre skulle finne på å legge landsmøtet sitt hit, kan hotellet skinne i bærekraftig grønt. 

Bjelland synes det er artig å få lov til å være med og sette farge på byen.

– Caledonien-prosjektet er et av de største utvendige led-prosjektene vi har gjennomført så langt. Dette er en ny og kreativ måte å lyse opp en fasade på. Det blir nok en snakkis på byen når det står ferdig 1. juli i år, sier Bjelland 

Flere prestisjeprosjekter

Lyskomponenter har gjort mer enn de fleste for å sette Kristiansand i et godt lys. De siste årene har bedriften hatt ansvar for totalleveranse av lys til flere prestisjeprosjekter; deriblant Q42 i Elvegata. Nå er bedriften i gang med å lyssette Kvartal 32, som blant annet huser Fædrelandsvennen og nye Thon Hotel Parken. Sistnevnte får 195 rom, som alle får lysarmatur fra Lyskomponenter.

– Også her blir det mye spennende i led. Blant annet får badene i alle rommene ledstriper fra oss. Vi leverer alt fra designlamper og lysekroner i de store fellesarealene til standard lamper i bøttekottene. Vi har hele spekteret av lyskomponenter, sier Bjelland.

Han sier det har skjedd en liten revolusjon når det gjelder belysningsteknologi de siste årene. Nye ledprodukter og avanserte styringssystemer har gjort det meste mulig.

– I dag bygges gjerne lyskildene inn i konstruksjonene, og blir en del av byggets arkitektur. Vi i Lyskomponenter har vært med og utviklet nye metoder for integrering av lys i himlinger og vegger. Vi har fagfolk som jobber tett sammen med arkitekter og byggherrer for å finne de beste løsningene, sier Bjelland.

Lysende fremtid Det meste går veien for belysningsbedriften på Sagmyra, som nå kaster sine øyne på større markeder.  Bedriften har spesialisert seg på totalleveranser til store bygg, deriblant flere hotellbygg i Norge. Nå er ambisjonene å etablere avdelingskontorer flere steder i landet. – Vi har kompetansen og vi har produktene som trengs for å levere totalløsninger til store, kompliserte bygg.  Vi er klare til å ta nye markedsandeler blant annet i Rogaland og andre deler av landet, sier Bjelland.

Lyskomponenter omsatte i fjor for rundt 70 millioner kroner, en vekst på 36 prosent i forhold til året før. I 2018 er målet 80 millioner kroner i omsetning.


Med ledlys i alle fargenyanser langs fasaden blir Caledonien et lysende landemerke i byen når det står ferdig renovert 1. juli.


 


 

– Det er artig å få være med og sette farge på Kristiansand, sier Jan Terje Bjelland, daglig leder i Lyskomponenter AS.