Alle gode ting er (av) tre i Birkenes

Hos tradisjonsrike Aanesland Fabrikker i Birkenes er det nesten ikke grenser for hva de kan trylle fram fra en trestokk.

At de fineste flaggstengene kommer fra den 72 år gamle trevarefabrikken på Birkeland, er noe de fleste sørlendinger vet. Men ikke alle vet at de lager utrolig mye annet av tre; for eksempel strømmaster, lysstolper, broer, søyler og, ja du leser riktig; likkister. 

Eier og daglig leder, Gunnar Adolf Aanesland, er av den klare oppfatning at det ikke finnes et mer miljøvennlig og ærverdig produkt å tilbringe tiden etter døden i, enn en kiste av ubehandlet norsk gran. Nå har Birkelands-bedriften laget prototype på en slik kiste, i samarbeid med en designer.

–  I dag sendes vi våre døde av gårde, emballert i sprøytelakkert kryssfiner og plast. Vi ønsker å by på et bedre alternativ. Derfor har vi utviklet en vakker kiste laget av gran som har vokst i norsk natur. Den kan leveres flatpakket for dem som vil sette den sammen selv, sier Aanesland entusiastisk.

Likkisten lanseres i disse dager og bedriften har så langt produsert 20 stykker.


Tre er et fantastisk byggemateriale, sier Gunnar Adolf Aanesland, daglig leder i Aanesland Fabrikker i Birkeland.

Strømstolper og broer

I skogkommunen Birkenes er kommersiell utnyttelse av tre et hovedsatsingsområde. Aanesland sier innovasjon og nytenkning er nøkkelord for å finne nye markeder for trestokken.

– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle nye produkter. For eksempel har vi nettopp utviklet en ny type strømmast i tre som er miljøvennlig og har lang levetid. Vi har laget verdens første boremaskin, som kan bore opptil 16 meter lange hull i tremaster, slik at jording og andre elektriske installasjoner kan legges skjult inne i masten. Dessuten forsegles den i plast, slik at den ikke utsettes for hakkespetter eller vær og vind, sier Aanesland.

Han mener disse strømmastene blir vesentlig rimeligere  for nettoperatører enn master i stål eller kompositt.

To nye broer

Broer i limtre er et annet stort satsingsområde for Aanesland Fabrikker. I 2018 skal fabrikken levere to broer til motorveiprosjektet E18 Arendal-Tvedestrand. Broene blir en del av fylkesvegnettet som skal krysse motorveien, og settes opp i samarbeid med Kruse Smith. 

– Det er moro at vegmyndighetene har fått øynene opp for at broer kan bygges av noe annet en jern og betong. Våre limtreborer har positivt karbonavtrykk og er like holdbare som betong.

Dessuten er byggetiden mye raskere. Broelelementene kan monteres ferdig på stedet og heises raskt på plass, uten at veien behøver å stenges i lange perioder under byggetiden, sier Aanesland.

Takket være broprosjektene regner Aanesland med en omsetning på minst 40 millioner kroner på limtreproduksjon i 2018. 

Men hvordan går det med flaggstang-produksjonen? I dag står den kun for 20 prosent av omsetningen, etter at stadig færre nordmenn prioriterer å ha egen flaggstang i hagen. Aanesland etterlyser en gjenopplivning av nasjonalfølelsen og viljen til å flagge for landet.

–  Vi vil gjerne se flere vaiende flagg i rødt hvitt og blått på flaggstenger i tre i bygd og by. Selv har vi Norges høyeste flaggstang på vårt fabrikkområde. Den er i heltre gran og er 30 meter høy. Flagget til denne stangen  er på 60 kvadratmeter. Et flott syn, sier Aanesland. 

 

Aanesland Fabrikker i Birkenes kommune er landets største produsent av flaggstenger i tre. Norges største er 30 meter høy og står utenfor fabrikklokalene på Birkeland.


 

Fagarbeiderne på Aanesland Fabrikker tryller det meste ut av en trestokk; lysmaster i tre og dreide søyler på opptil 30 meter. Broer i laminert tre fra Aanesland Fabrikker er også blir en suksess.

Tekst: Eirik Vigsnes, Mediepartner